Ustaz Supendi Jamhada

Ustaz Supendi Jamhada

Puan Yoyoh Rohmatul Ummah, isteri kepada Ustaz Supendi berkata, “Ustaz tak pernah mengeluh, dari awal sampai akhir semuanya indah. Dia suka mengajar, keindahan buat Ustaz ketika dia mengajar”.

Ustaz Supendi Jamhada

PENERIMA BANTUAN KEWANGAN asatizah (AFA)

Walaupun beliau bukan kelahiran Singapura dan tidak pernah menerima pendidikan di mana-mana madrasah di Singapura, namun sumbangannya pada para pelajar dan guru-guru madrasah tempatan amat banyak. Manakan tidak, Ustaz Supendi Jamhada merupakan antara barisan penyusun buku teks dan buku kerja bagi pelajar madrasah sepenuh masa peringkat rendah di Singapura.

Antara buku-buku yang beliau susun adalah Durus Al-Lughah Al-Arabiah, Durus Al-Akhlak, Durus Addin Al-Islami dan Durus As-Sirah An-Nabawiyyah.

Buku-buku bersiri bagi subjek Bahasa Arab, sirah dan lainnya disusun bersama almarhum Ustaz Abdillah Al-Jufri dan almarhum Ustaz Ahmad Semait serta beberapa asatizah yang lain dan diterbitkan oleh Pustaka Nasional.

Selepas selesai pengajiannya di Universiti Imam Mohammad Ibn Saud di Arab Saudi, Ustaz Supendi pulang ke Jakarta dan bertugas sebagai seorang guru di tempat persekolahan beliau di sana. Beliau juga pernah diserahkan sebuah bangunan untuk didirikan pesantren tahfiz di Sukabumi.

Namun, Ustaz tidak meneruskan rancangan tersebut kerana beliau menerima tawaran dari Ustaz Mohd Abdul Halim Bin Mhd Noor untuk mengajar di Madrasah Wak Tanjong Al-Islamiah di Singapura. Oleh kerana Ustaz Mohd Abdul Halim Bin Mohd Noor merupakan teman sepengajiannya di universiti, beliau memutuskan untuk menerima tawaran tersebut. Mentelah lagi, kededua almarhum Ustaz Abdul Halim dan Ustaz Mohd Noor sendiri telah datang ke Indonesia untuk menjemput Ustaz Supendi.

Di samping itu, Ustaz Supendi akur bahawa Singapura lebih memerlukannya untuk menyumbang ilmu khususnya dalam pelajaran Bahasa Arab, memandangkan di Indonesia tenaga pengajar subjek tersebut telah mencukupi.

Ustaz tiba di Singapura pada September 1989, dan terus mula bertugas sebagai tenaga pengajar di Madrasah Wak Tanjong Al-Islamiah. Pastinya ramai bekas pelajar yang masih mengingati Ustaz Supendi, sering ke sekolah menaiki Mitsubishi berwarna merah. Beliau merupakan antara segelintir yang pernah mengajar kesemua peringkat; rendah, menengah dan pra-universiti sepanjang khidmatnya di Madrasah tersebut. Ketika ditanya jika Ustaz Supendi pernah berkongsi kenangan yang terindah sepanjang mengajar, isterinya, Puan Yoyoh Rohmatul Ummah berkata, “Ustaz tak pernah mengeluh, dari awal sampai akhir semuanya indah. Dia suka mengajar, keindahan buat Ustaz ketika dia mengajar”.

Menurut isterinya lagi, Ustaz Supendi hanya sesekali sahaja ‘sakit demam biasa’ sepanjang keberadaan mereka di Singapura. Justeru, serangan angin ahmar pada Jun 2008 amat mengejutkan ramai orang. Sejak dari itu, Ustaz tidak dapat berbicara mahupun bergerak. Keadaan Ustaz yang sedemikian memerlukan perbelanjaan mencecah hampir $2,000 setiap bulan. “Saya amat menghargai sangat, sekurang-kurangnya dapat meringankan perbelanjaan Ustaz, seperti ubat-ubatan, susu, check-up doktor dan keperluan lainnya. Saya amat berterima kasih kepada pihak Pergas yang sudi membantu hingga saat ini.”

Yang lebih menggembirakan pula, masih ada para pelajar yang mengingati beliau dan sering menziarahi walaupun mungkin hanya setahun sekali pada musim lebaran. “Alhamdulillah sebahagian murid-murid jika Hari Raya masih ada yang ingat, dan saya yakin mereka selalu mendoakan Ustaz walaupun mereka tak pernah menjenguk”, jelas isterinya.

MARI JAGA KEBAJIKAN ASATIZAH KITA